Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil – un templu spiritual

       Actuala Biserică a Sfinţilor Arhangheli Mihailși Gavriil este a 3-a la număr Biserică Ortodoxă, construită în satul Bilicenii Vechi. Prima Biserică a fost Biserica Sfântul Nicolai,a doua – Maria Magdalena,a treia -Sfinţii Arhangheli Mihailși Gavriil și a patra -Biserica Icoana Maicii Domnului de la Poceaev. 

      Biserica Sfinții Arhanghel Mihail si Gavriil a fost ridicată în perioada 1897-1901, prin mari sacrificii. Cu eforturile comune ale tuturor consătenilor, s-a făcut cărămida din lut ars, s-a ridicat rând cu rând fiecare perete. Femeile, lucrau şi ele împreună cu bărbaţii, toată cărămida fiind adusă în spate pînă la zidurile Bisericii. Meșterii ridicau pereţii treptat, iar în mijlocul clădiri turnau pământ, ca să se lucreze comod până sus, pământul fiind utilizat pe post de schele.

       În 1901 Biserica ortodoxă a fost sfințită şi de atunci pînă în prezent acest lăcaş slujeşte enoriaşilor din satul Bilicenii Vechi.

       Alexandru Condrat Pascaru (1818-1903), a pus începutul unei dinastii de preoţiai Bisericii Ortodoxe din Bilicenii Vechi, cu numele de familie – Pascaru ( Pascari). După plecarea în eternitate a bătrânului preot,  l-a moştenit fiul lui – Atanasie Pascaru (1845-1924)

       Dinastia Pascari a slujit timp de 2 secole în satul nostru, însă, în anul 1940, la Anexarea Basarabiei de către Russia, preotul Atanasie Pascari (1887-1944), împreună cu doi fii, a fost nevoit să emigreze în România. Se stabilise în satul Obroceşti, comuna Stroieşti, judeţul Vâlcea, unde a continuat activitatea de slujitor al bisericii, până când o boală de plămâni i-a tăiat firul vieţii la doar 57 ani.

În anul 1944, preotul Atanasie Pascari a fost înmormântat în curtea bisericii. Inscripţia de pe crucea de piatră (sculptată din lespede de râu) a mormântului, glăsuieşte : Aici se odihneste preotul Atanasie Pascaru, din Biliceni, Bălţi, etatea 57 ani, mort în pribegie în anul 1944.”  Se cunoaşte, că fiul lui, Leonid Pascari, născut în anul 1914, a activat ca preot în oraşul Târgovişte şi chiar a vizitat satul de baştină, Bilicenii Vechi, după anul 1960. Alt fiu, Valeriu Pascari (Pascaru) a fost ultimul preot din dinastia Pascaru.

       Şcoala parohială Bisericească, deschisă la 1862, din 1 septembrie 1902 a fost trecută în categoria celor de clasa a II-a şi urma să primească de la ministerul Învăţământului Public, o dotaţie anuală de 400 ruble, pentru nevoile şcolii, iar restul – 250 ruble, trebuia să le compenseze populaţia satului. Printre ultimii profesori cunoscuţi ai acestei şcoli, au fost Nicanor Cecan şi preoţii Alexandru şi Valeriu Pascari, care le predau elevilor religia şi învăţătura creştină.

      Părintele Ieromonah Averchi (Mereuță) a fost îndrumător al preoților, care slujeau în Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil  În anul 1945, la 14 noiembrie, a fost hirotonit ca preot Nicolae Ion Grigoraş. După el au urmat: PărinteleSimiondin Brinzeni (Telenești), PărinteleVasile Chiorescu(înmormântat în curtea Bisericii), PărinteleChiril Spoială,PărinteleGheorghe Cireș (Ieromonah Gherasim),PărinteleVictor Grăjdianuși ParinteleAndrei Rudei(acualul Arhiepiscop Antonie – 1989 pînă în prezent).

Din aprilie 2012 pînă în present, Biserica este condusă de către  Episcopul Vicar de Bălţi, Maxim Botnari.

     

Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Bilicenii Vechi este mereu deschisă pentru enoriaşii din localitate şi nu numai, fiind arhiplină în zilele de sărbători, iar atmosfera binevoitoare este susţinută de o încăpere amenajată cu sfinţenie după toate regulile bisericeşti.

În anii 1991-2017, s-a făcut o reparaţie capitală a clădirii, s-a schimbat acoperişul, geamurile, s-au construit încăperi auxiliare pentru necesităţile bisericeşti.

Slujbele duminicale sunt oficiate de Episcopul Vicar de Bălţi, Maxim Botnari cu susţinerea muzicală a Corului bisericesc, înfiinţat în anul 1992 de profesorul Iurie Pînzaru şi menţinut de Lilia Daraban.

Vă invităm cu drag să păşiţi pragul Bisericii Ortodoxe din satul Bilicenii Vechi !

BISERICA ESTE PROMOTOR AL CULTURII SCRISE:

Cărțile de rit bisericesc tipărite în secolele XVIII – XIX și procurate de dinastia preoților Pascari, au fost păstrate și valorificate pînă în prezent.

Tipăriturile acestea sunt, în primul rând, cărţi fundamentale ale religiei creştine (Psaltiri, Evanghelii, Cazanii, Apostoli) şi cărţi de ritual (Molitvenice, Penticostare, Octoihuri, Liturghii, Ceaslovuri, Acatiste, Mineie), dar și un testimoniu de cultură scrisă, care duce mesajul de alfabetizare peste secole.