Ziua Internațională a Protecției Copiilor – 1 IUNIE

Copilăria este o perioadă magnifică a vieții, plină de bucurii și jucării. Așa este, dar… nu pentru toți copiii din Moldova: un studiu al UNICEF arată, că cei de la sate sunt mai afectați de sărăcie, migrație și acces redus la servicii educaționale și medicale de calitate:

• 92% dintre părinţi se joacă cu copiii lor mici, însă doar 30% le citesc cărţi;
• 16% dintre copiii de până la un an şi 57% dintre cei de până la 7 ani sunt bătuţi de părinţi;
• 54% dintre familiile moldovene nu acceptă ca copiii lor să se joace cu copii cu dezabilităţi;
• Fiecare al 10-lea copil de până la 7 ani este lăsat de părinţi fără supraveghere şi numai 81% dintre părinţi cunosc semnele de pericol pentru viaţa copilului;
• Din 16% din familii lipsesc unul sau ambii părinţi, plecaţi la munca peste hotare, acest fenomen fiind prezent în special în familiile de la ţară şi cele sărace.

Mulți copii din jurul nostru cresc în circumstanțe grele, lipsiți de o masă caldă și hăinuțe călduroase, fără grijă și afecțiune părintească. În general, familiile de la ţară sunt mai afectate de sărăcie, întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea copiilor cu produse şi servicii de igienă, precum şi un regim alimentar adecvat de fructe, legume, produse dietetice şi carne.

UNICEF oferă pentru studiu și lectură câteva publicații electronice, despre creșterea și educarea copiilor. Le puteți descărca aici 

Ziua de 1 Iunie este o dată remarcabilă, cînd suntem datori să ne întoarcem privirile spre fiecare copil neprotejat și să-i facem mai frumoasă această perioadă de creștere și devenire. 

 

Un copil nu se poate proteja singur!

El are nevoie de ajutorul nostru !

Comentarii: