Ziua Victoriei versus Ziua Europei: adevărul istoric

 9 mai – Ziua Victoriei: Se celebrează de europeni, ca memorie a pierderilor cauzate de al II-a Război Mondial şi ca semn al victoriei asupra nazismului.

Al II-a Război Mondial a fost un război global, care a durat între anii 1939 – 1945 şi a implicat toate naţiunile puternice din acel moment, iar pierderile umane se clasează de la 50 la 70 milioane de oameni.

Fiind într-o alertă continuă timp de 6 ani, ţările participante la acest conflict îşi plasau toate capacităţile lor economice, ştiinţifice şi industriale în serviciul războiului. Acest război a fost marcat nu doar de moartea a milioane de soldaţi şi civili, ci şi de Holocaust şi utilizarea armelor nucleare în luptă.

La 9 mai 1945, a fost serbată finisarea celui mai mortal conflict cunoscut de omenire.

În anul 1950, naţiunile europene erau încă devastate după al II-a război mondial. Ca să prevină un nou război, guvernele europene au hotărît, că fuzionarea intereselor economice va duce la o situaţie echitabilă între statele europene, și se va evita orice conflict pe viitor.

Această înţelegere includea producerea comună a cărbunelui şi oţelului de către Franţa şi Germania, astfel, la 9 mai 1950, a fost semnată Declarația Schuman (după numele ministrului francez de externe Robert Schuman ).

Acest acord a fost piatra de temelie a unei Federaţii Europene, care va construi relaţiile sale în pace şi egalitate.

În lumina istorică a acestei zile, de 9 Mai, descoperim, că Ziua Victoriei asupra fascizmului şi Ziua Europei sunt în continuare o singură sărbătoare: Ziua Păcii, a egalităţii şi fraternităţii.

Să nu uităm niciodată, PACEA a fost cumpărată la un preţ prea mare şi merită să o păstrăm şi pentru urmaşii noştri. SĂ FIE PACE MEREU !

Comentarii: